Lastpass

Tekst: Eirik N. Helgøy

Du har kanskje hørt rådet om aldri å bruke 
			samme passord to forskjellige steder. 
			LastPass gir deg tilgang til dine passord uan­sett
			hvor du er.

Du har kanskje hørt rådet om aldri å bruke samme passord to forskjellige steder. Med en rekke sosiale tjenester, nettbutikker og andre tjenester virker til omtrent umulig å huske så mange passord. Da er det nyttig med et program som husker alle dine pas­ sord. LastPass installeres direkte i nettlese­ren, og gir deg tilgang til dine passord uan­sett hvor du er.

Grunnfunksjonaliteten er gratis, og holder god kontroll på dine brukernavn og passord. For å komme i gang registrerer du en konto med et hovedpassord. Her er det viktig å velge et sikkert pas­sord, for det er dette passordet som bes­kytter alle dine andre passord. Når du har opprettet en konto kan du logge inn og programmet intergreres i nettleseren som en utvidelse.

LastPass er opptatt av sikkerheten. Alle passordene dine lagres kryptert på deres servere. Dette gjør at verken du eller de får tilgang til noen av dine passord uten ditt hovedpassord. Sørg derfor for at du ikke glemmer hovedpassordet til kontoen din. Her går det ikke an å bare trykke «Glemt passord». Har du glemt passordet må du enten ha tilrettelagt for en av gjenopprettel­sesmetodene, eller opprette en ny konto og erstatte alle gamle passord.

I bruk

Første gang du logger inn på et nettsted får du spørsmålet om å lagre brukernavn og passord. Neste gang du forsøker å logge inn, vil informasjonen automatisk fylles inn for deg. Du kan også få programmet til å foreta innloggingen automatisk.

Oppretter du en ny profil på et nettsted, vil LastPass ofte oppdage at du er i ferd med å lage deg et passord, og tilby deg å bruke en passord­generator. Da velger du lengden på passordet, og pro­grammet lager et sikkert passord for deg. Passordet kan så lagres i hvelvet, klart for bruk neste gang du skal logge inn.

Har du flere innloggingsprofiler til samme nettside, får du opp de ulike valgene ved å klikke på tall­ikonet til høyre i feltene.

Ekstra funksjonalitet

Programmet har også en egen funksjon for sikre notater. Her kan du skrive notater du ikke ønsker at andre skal ha tilgang til. LastPass finnes også som premium­versjon. Den koster 7 kr per måned og gir deg også tilgang til passordene fra mobiltelefonen, samt noen andre pratiske funksjoner. Det kan også være verd å få med seg Xmarks, fra samme leverandør. Det er et program som synkroniserer nettleserens favoritter tvers av nettlesere, datamaskiner og andre eneheter. Også denne er gratis til nettlesere. Med LastPass kan du øke sikkerheten, uten at det det går ut over hverdagens produkti­vitet. Du finner LastPass på lastpass.com

Artikkelen stod skrevet i Meglerbladet Nr. 2 - 2013