Alltid vinnerinstinkt

Tekst: Hanne Kristin DypeDal

Jeg liker å bli likt, og har ingen uvenner. Nå er Petter 
Krantz Norges mest likte megler.

– Nå noterer jeg på en annen mobil, mens jeg snakker i denne, bilen styrer jeg med beina, flirer Petter Kranz i telefonen. – Skal vi si onsdag klokken 13.30? Da har jeg en time.

Petter er alltid fullbooket, men har likevel alltid tid, enten når det gjelder sosiale sam­menhenger, potensielle kunder i megler­ bransjen eller om det er en journalist som skal ha tak i han.

– Eg bare elskar å vinne! Utbryter Petter på klingende bergensk, han er megler og da­glig leder for Kaland & Partners avdeling Bergen sentrum. Da han hørte om Eien­domsmeglerguiden.no for første gang var målet klart, han ville bli den mest anbefalte megleren i Norge. Nå har han nådd målet.

– En slik bekreftelse er utrolig viktig for meg, både som person og som megler. Jeg har alltid likt å bli likt, og har aldri hatt uvenner. Det er klart at det å ha ett godt rykte også gjør jobben min enklere i fremti­den.

Rundt 75% av selgerne som tar kontakt med Petter i forbindelse med salg har hørt om ham gjennom bekjente. Han bruker mye tid på å pleie bekjentsskap, og skriver private bursdagsmeldinger til hver eneste av sine over 1.500 facebookvenner.

Petter kaller seg selv for Laksevågs store sønn. Her er han født og oppvokst, og nå har han etablert seg med kone og tre barn i bydelen vest i Bergen. Og favorittstedet å selge boliger er selvfølgelig også Laksevåg. I barneårene var han alltid på farten med fotballtrening, bandøvelser, korps og andre aktiviteter. Hans største drøm var å bli sje­fen til sin far, eller søppeltømmer.

Etterhvert ble planen om å gå inn i familie­selskapet mer seriøs, og han begynte å stu­dere import og investering på BI i Bergen. – Jeg har alltid vært veldig pliktoppfyllende og fikk alltid med meg alle forelesningene, selv om jeg hadde tre jobber ved siden av. Skal vi tro kundene selv stemmer dette, han blir nemlig gjentatte ganger beskrevet som pålitelig.

Da han var ferdig med studiene i 2003 be­ gynte han å selge boliger for Notar. I flere år jobbet han i snitt 12­-14 timer, seks dager i uken.

– Hvorfor har nettopp du blitt en så populær megler? – Som vennene mine sier så er jeg et bin­depunkt. Dessuten er jeg omgjengelig, lett å prate med, og har lett for å prate. Så er jeg nok født med et godt lynne, jeg er stort sett glad og positiv. Jeg har ikke noen grunn til å ikke være fornøyd, og da er det lett å utstråle det videre. Også er jeg megler på heltid.

Petter hadde en seksårig pause fra megler­bransjen hvor han jobbet i familieselskapet. Her jobbet han med import og eksport, av både mat og andre produkter, samt pro­duktitvikling og salg inn mot matprodusen­ter og de store butikkjedene i Norge. Men den ivrige selgeren savnet litt armer og bein og gikk tilbake som megler i fjor høst. For å skape tillit hos kundene har Petter en enkel leveregel. «Gjør som du sa du skulle gjøre».

– Gjør du dette skaper du tillit, har du ti­llit så kan du sende regninger. Bruker du forkortelsen GSDSDSG for første ord blir alle disse tre ordene det samme forlengs og baklengs. Jeg tror leveregelen kan overføres til de fleste jobber og livssituasjoner.

Før visning går han alltid gjennom pros­pektet og tilleggsinformasjonen en ekstra gang for å sikre seg at han har full kontroll på salgsobjektet. Han kjører også noen san­ger han liker på full guffe på anlegget i bilen for å gire seg skikkelig opp.

Den fornøyde bergenseren har solgt boliger på de fleste tenkelige steder og situasjoner. På familiemiddag på Friday’s, på fjell­tur med ungene, på guttetur til Skottland mens resten lå fyllasjuk på morgenen og i badekaret til kusinen kvelden før han skulle delta på idol­audition.

– Jeg snakker i telefonen over alt. Med full kalender på jobb og hjemmebane blir man verdensmester i logistikk, hevder trebarnsfaren. ­Jeg blir god på å styre tiden min, det tror jeg mange megler kan lære mye av.

Han mener det er viktig å koble skikkelig ut når man har et yrke med hardt psykisk press. For han har svaret blitt fysisk aktivi­tet. Hver mandag jobber han som spinning­ sinstruktør, det har han gjort i snart 16 år, og det skal han gjøre til han blir 80, sier han.

Kontoret har også innført fast morgentre­ning med personlig trener hver fredag. ­Det skjer noe med samholdet og gnisten når man tar seg hardt ut fysisk sammen. Petter Krantz ser ikke mørkt på fremtiden til eiendomsmegler­bransjen. ­

Jeg har ikke noen tro på et kraftig fall i boligprisene. Folk er i jobb, vi har lav rente, økonomien i landet er bra. Så lenge disse tingene holder seg kan jeg ikke se at det vil komme noe kraftig fall, men det hadde ikke gjort noe om prisene stabiliserte seg. Det tror jeg bare ville være sunt. ­

Jeg tror meglere må jobbe med å skille seg ut på en positiv måte i konkurransen oss i mellom. Han drar frem et visittkort med tittelen «Norges gladeste megler» og drar opp buksebeina og viser frem sokkene med Kaland & Partners­logoen på. ­Folk kan synes det er rart, men da legger de hvertfall merke til det, gliser han.

Artikkelen stod skrevet i Meglerbladet Nr. 2 - 2013